16 jun - 29 aug

Konstutställning, "På Tapeten"

Här är det

Följ med på en spännande vandring genom århundraden av tapetmoden.

Årets sommarutställning visar historiska tapeter från 1700-talet fram till modern tid. Tapeten är en tydlig trendmarkör genom historien. Från att ha varit en dyrbar vara få förunnad, tillverkad i sidentyg, linnepapper eller förgyllt läder, blev den under 1800-talets industrialisering en billigare produkt att tillverka. Plötsligt hade gemene man möjlighet att uttrycka tycke och smak i sitt hem genom att tapetsera i större grad än tidigare.

Ett mönster blir till:
Fyra nutida formgivare har bjudits in för att visa hur deras mönster blir till. Emma von Brömssen, Hanna Wendelbo, Hanna Werning och Magdalena Lundkvist har inför öppnandet av utställningen fått i uppgift att beskriva sin arbetsprocess. Hur går det till när de skapar nya mönster, och var finner dom inspiration?

Hantverket bakom mönstren:
Hur går det till när man idag hantverksmässigt återskapar gamla mönster utifrån ett tapetfragment? Tapetmakarna på Handtryckta Tapeter och Lim & Handtryck står med ett ben i dåtiden och det andra stadigt i nutiden när de håller papperstapetens långa kulturarv vid liv. Lages Tapetserarverkstad deltar även dom i utställningen och visar upp nyproducerade gyllenläder, en form av väggbeklädnad som har tradition enda sedan medeltiden.

Pedagogisk verkasamhet:
I den skapande verkstad håller man under sommaren aktiviteter kopplade till sommarutställningen. Skapa ett eget mönster eller vik origami av tapetpapper!

Utställningen kan ses: tisdag-lördag, kl 10.00-16.00. (Ej 20/6, 21/6)

Arrangör: Frövifors Pappersbruksmuseum

Här är det

Information

PRIS:

 70 KR


BESKRIVNING:

Vuxna: 70 kr

Ungdom 11-18 år: 30 kr

Barn under 11 år: Fri entré